Шановні землевпорядники, працівники землевпорядних організацій та установ, ветерани землевпорядної служби! Щиро вітаю Вас з професійним святом – Днем землевпорядника!

Від вашого професіоналізму та відповідальності у роботі значною мірою залежить  реалізація державної політики у сфері регулювання земельних відносин, здійснення державного контролю за раціональним використанням та охороною земель, забезпечення заходів щодо розвитку ринку земель, організація та ведення державного земельного кадастру, землеустрою та моніторингу земель. Впевнений, що наш досвід, знання, принциповість, любов до рідної землі стануть запорукою ефективної роботи й надалі. 

З початку 2018 року вже зроблені великі кроки у земельній сфері. Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області вживає заходи для забезпечення виконання розпорядження КМУ щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області займає важливе місце та провідну позицію у земельній сфері України, де пріоритетними напрямками діяльності є:

Виділення землі учасникам АТО.  На сьогоднішній день учасникам АТО та родинам загиблих воїнів надано 7 757 дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Найбільше – у Криворізькому ( 620 дозволів), Нікопольському (599), Дніпровському – (500) районах. Учасникам АТО за цей період передано у власність 6 040 земельних ділянок. Найбільше – у Нікопольському (479 ділянок),  Криворізькому (471), Солонянському ( 371) районах.

 Екстериторіальність погодження проектів землеустрою. У 2017 році на екстериторіальне погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на розгляд експертів Дніпропетровщини надійшло з інших областей 18 033 проекти землеустрою. За результатами опрацювання позитивний висновок надано 13 367 проектам, 4 666 робіт отримали негативний висновок.

З початку 2018 року станом на сьогоднішній день експертами опрацьовано 1981 проект землеустрою. За результатами опрацювання позитивний висновок надано 1 444 проектам, 537 робіт отримали негативний висновок, та 143 проекти знаходяться на розгляді.

 Організація земельних торгів.

Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській  області сформувало перелік з 207 інвестиційно-привабливих земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, права оренди на які планують продати на відкритих земельних торгах. Загальна площа земельних масивів, які можуть бути запропоновані інвесторам, становить понад 4,289 тис. гектарів. Найбільшу кількість ділянок включена у перелік по Новомосковському (34 ділянки площею 775 га), Царичанському (16 ділянок площею 415 га) та Петропавлівському (8 ділянок площею 337 га) районах Дніпропетровської області.

У 2017 році землевпорядна служба на земельних торгах продала права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності  площею 186 га. Під час продажу права оренди на земельні ділянки стартова ціна в середньому зросла до 10 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Але по справжньому конкурентними виявилися торги у лютому 2018 року, де орендна плата з 8% досягла 62 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Отримані кошти щорічно поповнюватимуть місцеві бюджети та можуть бути використані на реалізацію соціальних проектів.

Ведення земельного кадастру. 

 З метою забезпечення об’єктивності, достовірності та повноти відомостей Державного земельного кадастру структурними підрозділами Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області проводиться робота щодо наповнення Державного земельного кадастру відомостями про земельні ділянки. Крім цього, здійснюється робота щодо приведення у відповідність відомостей Державного земельного кадастру.

На сьогоднішній день на електронних сервісах надано можливості здійснювати «Державну реєстрацію земельної ділянки на підставі заяви», яка надійшла за допомогою мережі Інтернет (через електронний кабінет).

З моменту впровадження вищезазначеного функціоналу сертифікованими інженерами – землевпорядниками сформовано близько 1 000 заяв.

Також, впроваджено функціональну можливість надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі викопіювань з картографічної основи Державного земельного кадастру, кадастрової карти шляхом подання заявки в електронній формі через офіційний веб-сайт Держгеокадастру.

Протягом 2017 року державні кадастрові реєстратори зареєстрували  43 845 земельних ділянок та видали 61 870 витягів із Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

У день професійного свята  від чистого серця бажаю вам міцного здоров’я, благополуччя, наснаги, добробуту й злагоди у сім’ях, натхнення, успіхів у обраній справі та  щиро дякую за віддану працю!

З повагою,

Перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області Євгеній Нагорний